Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
13/07/2024

Link Building и off-page SEO

Link Building и off-page SEO

Има ли разлика между Link Building и off-page SEO?

Link building-ът е стълб на всяка SEO стратегия. Тя се основава на изграждане на мрежа от връзки във вашите страници, за да демонстрирате пред Google авторитета си в дадена област.

Замисляли ли сте се колко стойност дават търсачките на това, което казват връзките?

Чрез линковете уеб роботите откриват ново съдържание, за да индексират и разбират как страниците се свързват една с друга. Тези връзки разкриват истинската уместност на уеб страницата, която е от съществено значение за висока позиция в резултатите от търсенето. Ето защо не е достатъчно просто да създадете уебсайт с отзивчив дизайн, да подобрите скоростта на страницата му и да създадете подходящо съдържание. Време е да научите повече за линк билдинга и да изградите мощна мрежа от връзки към вашия уебсайт!

Разлика между link building и off-page SEO

Въпреки че терминът off-page SEO често се използва взаимозаменяемо с link building-a, техните концепции са различни:

Off-page SEO се отнася до всички стратегии за оптимизация за търсачки, които се прилагат извън страниците на сайта;

  • изграждането на връзки включва изграждане на мрежа от връзки за укрепване на авторитета на страниците.
  • SEO извън страницата включва препратки, получени от други сайтове, част от стратегия за изграждане на връзки. Но също така включва споменавания на марки без връзки, допълнителен фактор за класиране за Google.

Следователно линк билдинга е само част от off-page SEO.

В стратегията за изграждане на връзки е важно да знаете, че не можете просто да гледате отвъд сайта си.

Изграждането на мрежа от връзки, за да покажете на Google вашата уместност, включва получаване на външни връзки (част от SEO извън страницата) и добавяне на връзки към вашите страници (част от SEO на страницата). Така че, когато планирате стратегията си за изграждане на връзки, трябва да разгледате SEO и на страницата, и извън нея. Имайте предвид, че една от характеристиките на SEO на страницата е, че е под ваш контрол – можете да редактирате страниците си и да оптимизирате вътрешните си връзки, за да отговарят най-добре на вашите цели.

Що се отнася до off-page SEO, вие може да сте в състояние да му повлияете, но решението за свързване и споменаване на вашия сайт не е пряко във вашия контрол.

Видове връзки при линк билдинга?

Линк Билдинга е набор от стратегии за SEO, които имат за цел да изградят мрежа от връзки към страница, за да стимулират трафика и да укрепят авторитета й в търсачките. Link Building и off-page SEO: връзките могат да бъдат външни или вътрешни. В термините за изграждане на връзки външните идват от други сайтове, наричани също препратки или входящи връзки.

Тези връзки показват на Google популярността и авторитета на сайта на пазара. Търсачката проучва връзките, водещи към сайта, за да види колко често се цитира и качеството на тези препратки. Колкото повече връзки са получени от надеждни и популярни сайтове, толкова по-уместни Google счита сайта в своята област на експертиза.

Интелигентността на алгоритъма също така взема предвид текста на котва, съдържанието около връзката, позицията на страницата и други фактори, които ще разгледаме по-задълбочено по-долу. Всички тези елементи оказват влияние върху индексирането и класирането на свързаната страница.

Но изграждането на връзки включва и вътрешни връзки, тези, включени в страниците на сайта. Те могат да се насочват към страници на или извън сайта.

Google също така оценява тези връзки, за да разбере качеството и уместността на дадена страница и следователно дали заслужава по-добро класиране в резултатите от търсенето. Но, както всяко решение в света на SEO, първо трябва да помислите за потребителя, преди да се тревожите за робота. Поради тази причина връзките са предимно начин за подобряване на потребителското изживяване, като им позволяват да откриват допълнително съдържание, докато разглеждат страница.

Така че, вместо да натискате изкуствено изграждането на връзки, добавете връзки само когато имат смисъл за потребителя. Така ще спечелите трафик и авторитет чрез тази стратегия.

Видове връзки в линк билдинга

Връзки от други страници към вашия уебсайт

В изграждането на връзки можете да работите с вътрешни и външни линкове. Но е важно да знаете кой има по-голяма тежест в класацията. За да разберете това, помислете за следното: има ли Google доверие на сайт въз основа на това, което има да каже за себе си (вътрешни връзки) или какво казват други сайтове за него (външни връзки)? Това, което другите казват, е по-ценно, така че препратките от други страници са склонни да тежат повече при оценката на търсенето.

Връзки от вашия сайт към неговите страници

Връзките, които вмъквате във вашия сайт, не са толкова ценни препратки, но помагат да се покаже йерархията на страниците ви на Google. Да приемем, че имате компания за промоционален маркетинг, включваща задълбочена публикация в блога, която обяснява какво е промоционален маркетинг. Тъй като тази публикация е централна за вашия бизнес, допълнителни по-кратки публикации могат да насочват връзки към нея, така че Google да разбере, че тази основна публикация трябва да бъде в горната част на йерархията на блога.

Връзки от вашия сайт към други страници

Освен това връзките във вашите страници, които водят към външни сайтове, също имат тежест в класирането. Google преценява дали предоставяте връзки към популярни, доверени и авторитетни сайтове по реда на „кажи ми с кого си и аз ще ти кажа кой си“.

Линк за печелене на скорост

В ранните дни на SEO, обратните връзки бяха ключов инструмент на black hat техниките – практики, използвани за измама на търсачките. Много уебсайтове създават ферми за връзки или използват схеми за купуване и продажба на връзки. По този начин те бързо спечелиха обратни връзки. За да се противопостави на това, Google засили алгоритъма си за идентифициране и санкциониране на тази практика. Един ресурс за измерване на това е колко бързо вашият сайт печели връзки. Печеленето на много връзки за кратък период обикновено показва схема на черна шапка, тъй като естественият профил на връзки има постепенен растеж. Link Building и off-page SEO.

 

Коментарите са изключени.