Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
13/07/2024

Видове спортна активност

Видове спортна активност

Видове спортна активност и хранене, които са подходящи за хора във възраст 16-75 години

Ходене

Нещо, което е просто и в същото време има много добър ефект. Не подценявайте важността и полезността на ходенето. Тази ежедневна дейност е не само приятна, но и много полезна. Ходенето е безплатно и достъпно за всеки, независимо от възрастта и степента на заетост.

И особено значение има за тези, които са с наднормено тегло. За тях е важно да започнат именно с ходене. Това е така, защото по-активни, интензивни, физически и тежки тренировки с излишните 20–30+ килограма са противопоказани. Те ще натоварват прекалено сърцето, също има голяма вероятност от прекалено натоварване и възможност от нараняване на коленните стави.

Опитайте се да ходите, колкото е възможно повече. Полезно е качването нагоре и надолу пеша по стълбите, вместо с асансьора. Ако сте сериозно напълнели, пробвайте само да слизате пеша.

Ако трябва да отидете до някъде, не влизайте в колата. 15 минути пеша не е трудно изпълнимо, нали?

Дневната норма на човешката физическа активност, по отношение на стъпките, е 10 000 стъпки. Това са два часа ходене пеша.

Ходенето укрепва сърдечно-съдовата и дихателната система, придава тонус и живот на мускулите. За тези, които се интересуват от броенето на калории: 2-часова премерена разходка изгаря около 350 kcal при средно тегло. При наднормено тегло – повече.

Бързо ходене може да се практикува и на бягаща пътека във фитнес зала.

Сутрешни упражнения и тренировка във фитнес зала

Също така достъпно за всеки. Можете да отделите 5-15 минути за сутрешна гимнастика, нали? Имате всичко за сутрешната гимнастика. Нямате нужда от дъмбели, хоризонтални прътове, фитболи (но е добре, ако ги имате), една стелка може да Ви бъде напълно достатъчна.

Сутрешните упражнения трябва да станат навик. Тялото Ви ще Ви бъде благодарно. Ще започвате деня ободрени, освежени, с настроение и добро разположение.

След края на една тренировка в човешкото тяло се отваря така нареченият анаболен прозорец. Следващите 40 – 90 минути тялото ще има нужда да попълни изгубените хранителни вещества – въглехидрати и протеини. Постъпвайки в организма, заедно с храната, те предизвикват максимален анаболен отговор, което води до интензивен мускулен растеж, без образуване на мастна маса. Затова е по-добре да се храните именно през този период – веднага след тренировка и в рамките на 1,5 часа след нейното приключване. По-късното хранене няма да има достатъчен анаболен отговор в тялото и по същество ще е безполезно.

Ако часовете се провеждат във фитнес залата и пълноценното хранене след тренировка не е възможно, можете просто да хапнете нещо. Например, изяжте шепа фурми, банан или хапнете малко кисело мляко. И когато се приберете от фитнеса, ще закусите по-стабилно.

Коментарите са изключени.