Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Бижута за подарък

бижута

Експертите разграничават следните видове бижута: пръстени; гривни; верижки; обеци; брошки; перли; мъниста; висулки и др.

Има много имена на аксесоари, изработени от скъпоценни материали. И нови продължават да се появяват благодарение на вдъхновението на иновативни дизайнери, а консервативните модни дизайнери връщат старите модели от забравата.

За да не се объркате в това разнообразие, предлагаме подробен преглед, посветен на изящните скъпи бижута. Прочетете за основните признаци на бижутата, техните разновидности и предназначение.

Бижута – имена и описание

Това е доста голяма група продукти с различни цели, включително бижута за носене, интериорни предмети и дори прибори за хранене. Но ще се спрем само на първата категория. Нашата задача е да се научим как лесно да се ориентираме в широк набор от аксесоари, които помагат да направим образа си перфектен и възможно най-изразителен. Трябва да разберете, че не всички колиета, пръстени и гривни са включени в тази почетна категория. Има 3 важни критерия:

производство от скъпоценни материали;

художествена обработка и уникална композиция от елементи;

специфично предназначение;

наличието на етикет.

Самата дума „бижутер“ съдържа важно послание, което помага да се разделят всички многобройни продукти на произведения на изкуството и просто красиви малки неща. Juwel се превежда от немски като „бижу“, така че е важно от какво е направен продуктът. Разрешени са няколко опции:

злато;

сребро;

платина;

паладий.

Защо тези материали – има убедителни аргументи.

Основното е, че те са инертни, тоест практически не влизат в химическа реакция с други вещества. Това означава, че такава декорация ще запази оригиналния си цвят дори след продължително излагане на слънце, във вода, на открито. Би било неприятно, ако металът на любимото Ви биж/у, пръстен или гривна е бил покрит с грозни петна по време на среща или разходка.

Може би ще възразите, като си спомняте за потъмняващото сребро. Наистина може да настъпи бавна промяна на цвета, но трябва да има причини за това:

Неправилна грижа, използването на агресивни механични методи за почистване, които увреждат повърхността.

Голяма част от примесите, които са други елементи на периодичната система, които са по-податливи на химическа атака.

Здравословни проблеми – често обезцветяване на бижутата – това е сигурен знак, че е възникнала някаква неизправност в ендокринната или отделителната система.

За съжаление, производството на аксесоари без използването на лигатура (металът, участващ в сплавта) е невъзможно. Това се дължи на факта, че материалите, които са особено ценени от бижутерите и се характеризират с високи антикорозионни свойства, са уязвими на механично натоварване. Те са меки – лесно се огъват, надраскват, не понасят големи натоварвания при счупване.

Има значение и от какво е направена вложката, ако има такава. Следните камъни се считат за скъпоценни:

диамант; перла; корунд (рубин и сапфир); хризолит; берил; гранат.

Коментарите са изключени.