Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/04/2024

Критерии, които ще ви помогнат да изберете храна за кучета

храна за кучета

Дори и най-опитният професионално занимаващ се с кучета може да се изгуби сред разнообразието от марки и видове суха храна за кучета. Доста трудно е да се определи недвусмислено коя храна е по-добра, тъй като всяко куче има свои собствени характеристики, в съответствие с които се избира храната.

Ако кучето ви няма здравословни проблеми, редовната пълноценна храна е подходяща. Терапевтично хранене трябва да се закупи в случай на заболявания, например за животни с артрит, храносмилателни проблеми и склонност към алергии.

Основни критерии за избор на храна за кучета

1.Определете каква храна за кучета Ви е необходима, ежедневна или лечебна.

При избора на храна са важни много фактори – хранителна стойност, вкус, форма и текстура на зърна, цена и т.н. Това, което работи за кучето на Вашия приятел, може да не работи непременно за Вашия домашен любимец. Ако кучето не харесва храната, която сте купили, не го насилвайте да яде. Купете малки опаковки с различни храни, така че Вашият домашен любимец да избере това, което му харесва. Висококачествената храна съдържа всички необходими зеленчуци, които кучето няма да яде пресни, но са полезни за тялото му.

  1. Възрастта на домашния любимеце важна за храната за кучета, която ще избирате.

Кучетата се нуждаят от различни видове храна на различни етапи от живота. Сред фуражите от първокласен и супер-премиум клас се открояват цели серии за всички възрасти. От две седмици след раждането се предлагат начални храни, от 2 до 10 месеца – Junior, от 1 година до 8 години – Възрастни, от 6-8 години и повече – Senior. Именно това разделение ви позволява да задоволите всички нужди на животното на различни етапи от живота му.

Размерът или големината на кучето има значение за избора на кучеща храна

За собствениците на средни кучета този критерий не е основен, но за миниатюрни и големи животни е по-добре да закупите храна, специално създадена, като се вземат предвид техните характеристики.

Ако изберете храна за кучета с големи гранули, тя може да е твърде трудна за малко куче. Немски дог, например, се нуждае от повече калций от кокер шпаньол на същата възраст, поради което тези видове кучешка храна за кучета с различни размери са най-добрият избор за грижовни стопани.

  1. Начин на живот.

Когато избирате храна, не можете да пренебрегнете начина на живот на вашия домашен любимец. Ако животното е на служба или постоянно се разхожда, играе, той се нуждае от храна за активни кучета. По правило такъв продукт има подписа „Активно“ или „Енергия“ върху опаковката. Храната ще даде допълнителна енергия, ще подкрепи тялото, отслабено след боледуване, стрес и ще помогне на кучетата кърмачки да се възстановят след кърмене.

Ако Вашият домашен любимец спи през повечето време на легло или в шезлонг, изпраща Ви на работа със сънлив вид, излиза на кратки разходки, можете да купувате храна  с нормално ниво на активност. Обикновено те са подписани „Нормално“ или „Стандартно“. За кучета, които са загубили предишната си форма и са склонни към затлъстяване, е подходяща лека храна.

Коментарите са изключени.