Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Парапети за стълби: видове и характеристики

парапета

Парапета осигуряват безопасност и удобство при изкачване или слизане по стълби. Без тях винаги има риск от падане от стълбите. Освен, че осигурява безопасност от нараняване, парапетът определя стила и индивидуалността на дизайна и завършва стълбищната композиция.

Видове материали за производство

За производството на парапети за стълби се използват различни видове материали, изборът зависи от предназначението на стълбите. Има парапети в зависимост от материала на производство:

-Дървени. Това е класика. Избрани са заради уникалния модел на дървени линии, естествени цветове. Използвайте дъб, бук, лиственица и иглолистни дървета.

-Алуминиева сглобяема. Те са универсални, лесни за производство, лесно и бързо се монтират.

-Стомана. Те са ефективно комбинирани с дървени парапети.

-Ковани. Различават се по филигранност и сложност на ръчната работа. Възможността за създаване на различни декоративни елементи: растения, животни или птици, усукани шарки, орнаменти, фамилни гербове или инициали.

-Заварени. Цялата конструкция се сглобява чрез заваряване и получава високи показатели за якост.

-Стъклени. Придава изтънченост и стил. Изглежда добре както в ограничено пространство, така и в интериора на просторна стая. Те са украсени с филми, шаблони или шарки на стъклопис.

-Пластмасови. Използва се за външни стълби, изработени от пластмаса. Издръжлив, устойчив на влага и вредители.

-От камък и бетон. Поради значителното си тегло, те рядко се използват в частни сгради.

За стълби, скрити между стените. Не е необходимо да се монтира парапет, но за пълнота стените са оборудвани с чисто символични парапети.

Комбиниран. Осигурете използването на няколко материала. Те често съчетават стъкло и дърво, художествено коване и дърво, неръждаема стомана и дърво.

Функции на парапета

Ако стълбището се състои от повече от четири стъпала, парапетът не може да се откаже. Те изпълняват следните функции:

  1. Поддържа. Помага за изкачване или слизане по стълбите, намалявайки натоварването на краката.
  2. Сигурност. Осигуряване на стабилност и предотвратяване на падане при загуба на равновесие.
  3. Декор.
  • Външни парапети

Такива парапети трябва да бъдат не само декоративни, но и практични. Те играят ролята на поддържаща опора при изкачване на стълби. Нормална височина до 900 мм. За външни конструкции дървените изделия се защитават от влага и вредители от насекоми чрез оцветяване с байц или лак. Важно е да комбинирате дизайна на парапета със стила на фасадата на къщата.

Но най-гъвкавият вариант по отношение на издръжливост, лекота на монтаж и представителен външен вид са парапетите от неръждаема стомана.

  • Вътрешни парапети за дома

Те са инсталирани вътре в къщата или апартамента. Конструкцията на стълбищния парапет се състои от:

Подпорни стълбове. Стъпката между тях е от 500-600 мм. Задължително в началото и края на стълбището и на грамофона.

Парапети, които се поставят върху носещи стълбове, а могат да бъдат закрепени и към стени. Винаги можете да се държите за перилата с една или две ръце.

Пълнеж за огради. Има декоративна функция, а също така осигурява безопасност на децата при спускане или изкачване. Изпълнява се в интервалите между стелажите. Незадължителен елемент.

Парапетите за парапети се избират според дизайна на стаята и стълбите. Освен това те трябва да спазват всички правила и разпоредби за безопасност.

Коментарите са изключени.