Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Ползите от витамин В12 за тялото

Витамин В12

Защо имате нужда от него, как да разпознаете и запълните дефицита.Витамин В12 играе важна роля в хормоналните и метаболитните процеси. Неговият излишък или недостиг се отразява неблагоприятно на състоянието на целия организъм. С този витамин обаче не всичко е толкова просто, колкото изглежда.

Витамин В12. Накратко за важното

Витамин В12, известен още като кобаламин, е основен витамин, от който тялото ви се нуждае. Нашето тяло само по себе си не може да произвежда това вещество, поради което е толкова важно да го набавяме от храната.

В12 влиза в тялото заедно с храна от животински произход. Растителните храни практически не съдържат витамин.

Добрите хранителни източници на витамин В12 включват:

говеждо месо, свинско, шунка, домашна птица; агнешко; риба, и риба тон; млечни продукти като мляко, сирене и кисело мляко; някои хранителни продукти с дрожди; яйца.

Предлага се също като перорални добавки или инжекции.

Каква е разликата между метилкобаламин и цианокобаламин?

Добавките с витамин В12 обикновено идват от два източника: цианокобаламин и метилкобаламин.

И двете са почти идентични и съдържат кобалтов йон, заобиколен от коринов пръстен.

Въпреки това, молекулите, прикрепени към кобалтовия йон в тези съединения, са различни. Метилкобаламинът съдържа метилова група, докато цианокобаламинът съдържа цианидни молекули.

Цианокобаламинът е синтетична форма на витамин В12, която не се среща естествено.

Той се използва много по-често като добавки и се счита за по-стабилен и полезен от другите форми на витамин В12.

Веднъж попаднал в тялото, цианокобаламинът се превръща в метилкобаламин или аденозилкобаламин – една от двете активни форми на витамин В12, намиращи се в човешкото тяло.

За разлика от цианокобаламинът, метилкобаламинът е естествена форма на витамин В12 и може да се получи не само под формата на добавки, но и в храни като риба, месо, яйца и мляко.

Ползите от витамина за тялото

Той изпълнява много функции в организма, а ето основните от тях:

Помага за образуването на червени кръвни клетки и предотвратява анемията.

Червените кръвни клетки пренасят кислород от белите дробове до тъканите в цялото тяло. Те също така пренасят въглероден диоксид, токсичен страничен продукт от клетъчната функция, от тези тъкани обратно към белите дробове, където след това се елиминира.

Ниските нива на В12 причиняват намаляване на образуването на червени кръвни клетки и предотвратяват правилното им развитие.

Здравите червени кръвни клетки са малки и кръгли, докато при недостиг на витамин стават по-големи и обикновено овални.

Поради тази по-голяма и неправилна форма червените кръвни клетки не могат да пътуват от костния мозък до кръвния поток с подходяща скорост, причинявайки мегалобластна анемия.

Когато сте анемични, тялото ви няма достатъчно червени кръвни клетки, за да транспортира кислород до жизненоважните ви органи. Това може да причини симптоми като умора и слабост.

Може да предотврати вродени дефекти

Адекватните нива на витамин В12 са от решаващо значение за здравословна бременност.

Изследванията показват, че мозъкът и нервната система на плода изискват адекватни нива на В12 от майката за правилно развитие.

Коментарите са изключени.