Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/06/2024

Факти за супер храните в живота ни

супер храните

Супер храните. Суперхрани наричаме  супер здравословни натурални хранителни добавки, които ни правят по-добри и по-здрави. И всяка година те стават все по-популярни сред последователите на специални диети, здравословен начин на живот и спортисти. Това са корени, семена и плодове, които имат висока концентрация на полезни вещества в тях.

Суперхраните във формата на полезни добавки могат да бъдат закупени в онлайн магазини, аптеки и магазини за здравословни храни под формата на прахове, сокове, шейкове, гелове и екстракти.

Дали обаче вносните семена и гранули са толкова добри и възможно ли е да ги заменим с продукти, познати на нашето храносмилане? И наистина ли са по-добри от витамините?

Ето и малко факти по въпроса. Как суперхраната правила на живота:

До 2007 г. в Европа суперхраните са всякакви храни, за които се предполага, че са по-здравословни от другите храни. По-късно беше приет закон, който задължаваше да потвърди етикетирането „суперхрана“ с доказателства. И с добра причина: според Британската диетична асоциация, 61% от анкетираните са купили, яли или пили определена храна, само защото била обозначена като суперхрана.

Преди няколко години модата на т. нар. „суперхрана“ била въведена от суровоядци и вегани, които следят за здравето си, но отказват да се възползват от концентрирани витамини и микроелементи от хранителни добавки, разработени в лаборатории. Те са избрали суперхрани, които се развиват на планетата от хиляди години, като внимателно проучват и подбират най-добрите от тях. За пример, една от тях е

Спирулина

Да, спирулина се култивира и произвежда по целия свят, включително и у нас. Спирулината има отличен минерален и витаминен състав. Помага за бързо възстановяване на тъканите и мускулните клетки по време на физическо натоварване, повишава имунитета и защитните свойства на организма. Хлорофилът в състава перфектно алкализира, намалява възпалението в тялото и има противоракови свойства. Добавете към сокове, смутита и някои сладкиши, яхнии.

Супер храните като фармацевтични витамини

изглеждат като просто решение – смесете праха във вода или смути и сте готови. Супер здраве, младост и сила са с нас. Дали подобни естествени добавки звучат като мит – може би. Но е по-добре да добавите спирулина или шепа годжи към сока си, отколкото да го подсладите със захар, да добавите фурма, а не пастьоризирано мляко. И като добавите шепа чиа, е малко вероятно веднага да отидете да купите Coca-Cola. Тоест, дори и да се съмнявате в ползите от суперхраните, все още има плюс в употребата: добър навик да се грижим за здравето си и това, което ядем.

Един от важните въпроси по темата е генетичната предразположеност към звносните суперхрани. Хората, които са яли екзотични семена и корени от хиляди години, са генетично предразположени да усвояват хранителните вещества от тях. И доколко ефективно тялото на западен човек може да се възползва от тях, все още не е проучено. От друга страна и ние имаме с какво да се похвалим. Вярно, години наред го наричаха „народна медицина” или „билколечение”, но маркетинговият термин звучи по-убедително.

Коментарите са изключени.