Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Интериорни врати – видове, какви са те, характеристики

интериорна врата

Защо имаме нужда от интериорна врата е известно на всички. Но как да изберем най-подходящия вариант – този въпрос възниква за мнозина при подреждане на апартамент, къща или офис. Днес пазарът предлага такова разнообразие от интериорни врати с различен дизайн, материал, цена, че е трудно да не се объркате.

От тази статия ще научите всичко за съвременните интериорни врати, какви са те, какви са техните разлики, в този случай е по-добре да изберете един или друг вариант. И въз основа на придобитите знания със сигурност ще можете да изберете удобни, практични, красиви врати за всички стаи, които перфектно ще се впишат в интериора и ще го украсят.

Първо, нека се занимаваме с класификацията на предложените интериорни врати. Те се различават по:

функционално натоварване;

метод на отваряне;

структура и външен вид;

материал на производство, довършителни работи;

формовани елементи, необходими за монтажа им.

Функционални задачи на интериорните врати

Интериорните врати служат за свободно преминаване от една стая в друга, тяхното зониране и изолация. В зависимост от това къде е инсталирана вратата, нейните задачи могат да варират. Например, вратата между трапезарията и хола служи само за тяхното разделяне, а вратите, монтирани в спалнята, детската стая или кабинета, трябва да предпазват тези помещения от външен шум, тоест да имат определени звукоизолационни свойства. Вратите в банята или душ кабината не трябва да се влошават под въздействието на висока влажност, а вратите между хола и неотопляемия килер за предпочитане да са с топлоизолация.

Метод на отваряне на интериорна врата

Според начина на отваряне и начина на закрепване, свързан с него, има няколко вида интериорни врати. Някои от тях са широко известни, други са по-малко популярни.

Тип люлка

С цялото разнообразие от врати, предлагани от съвременните производители, люлеещите се врати все още са най-популярни сред потребителите. Това се дължи не само на навика, но и на факта, че такива интериорни врати са най-евтините, прости, най-надеждни, издръжливи и перфектно изпълняват такава функция на вътрешната врата като изолация на помещението.

Те се монтират на всеки от вертикалните стелажи на кутията с помощта на панти. Когато е затворено, крилото на вратата се поставя вътре в отвора. Люлещата се врата се отваря отстрани на стаята, където има достатъчно място за поставяне на платното. Това трябва да се има предвид при избора на всички детайли и елементи за монтаж на врати.

Люлещите се врати се делят на еднокрили и двукрили. Двойните врати могат да имат две крила с еднаква ширина или крила с различна ширина. И двете платна могат да се отварят постоянно или едното листо през повечето време е заключено с резе.

Плъзгащи се интериорни врати

Вратите от този тип позволяват ефективно използване на пространството или са част от прегради, които разделят големи помещения на зони.

По дизайн плъзгащите се интериорни врати са малко по-сложни от люлеещите се врати. Крилата на вратите на такива врати се изместват настрани по водачите, разположени от горната страна на отвора, с помощта на ролки, монтирани на горния ръб на крилата. Има няколко различни варианта за плъзгащи се интериорни врати.

Плъзгаща се интериорна врата – крилото в такава врата се движи по повърхността на стената. Вратата е монтирана на горното окачване, в жлеба, изрязан в долната част на крилото, е монтиран флаг, който предотвратява люлеенето.

Коментарите са изключени.