Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/06/2024

Местност Карандила

Местност Карандила

Местност Карандила – е сред най-големите богатства на град Сливен.

Местност Карандила

Всъщност туристите, за които слизането и изкачването по маршрута Сливен-Карандил се превръщат в кулминация на запознаването с парка, са основната част от посетителите. И такова запознанство „отгоре“ прилича повече на развлекателно събитие. За сериозните пътешественици 11 380 хектара от парка, 176 вида птици, 244 вида гръбначни животни, повече от 1000 висши растения, десетки сортове цветя, храсти и дървета (Господи, който преброи всичко това ..) представляват професионален интерес, или поне да осигури храна за познавателния процес. За тази категория туристи в парка са подготвени над 50 туристически пътеки с табели…

Как да стигнете до местност Карандила?

Местността Карандила е сред най-големите богатства на град Сливен.

Карамдила се намира на малко повече от 1000 метра надморска височина. Тя е свързана с така наречения град на 100-те войводи. Невъзможно е  да не посетиш Карандила, когато си в Сливен. Това се нарича“да си в Рим и да не видиш папата.“

В миналото жителите на града са се криели в местността Карандила от турските завоеватели, оттам  идва и името й Карандила. Днес сливенци и гостите на града отново използват Карандила за скривалище, само че вече от летните жегите и за развлечение в почивните дни.

Как да стигнем до парка в мвстността Карандила?

До местността в парк „Сините камъни“ може да стигне по три начина. Единият от тях е с автомобил, но в същото време се пригответе за 33 километра път с кола, изпълнени със завои. Този път е и най-малко предпочитаният.

Има и втори вариант – пеша по Хайдушката пътека. Тя е с дължина 4 км, но на места е доста трудничка за изкачване, стръмна и камениста. Изминава се за около един час, през който преминавате през около 700 метра денивелация. Пътеката стига в близост до хижа Карандила, която в момента е изоставена. Началото й е от Информационният център на природния парк. Пътеката е много добре означена, което е плюс.

Третият вариант е откритият седалков лифт, на който заложих и аз при последното си гостуване в Сливен.

Седалков лифт в местността Карандила

Тази въжената линия е открита още в 1974 година. Не е особено актуализирана, така да се каже. Дървените седалки не са боядисвани от много време. Качете се до Карандила, има какво да се види, от там гледките са спиращи дъха.

Коментарите са изключени.