Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/04/2024

Суперхрани – какви храни са това

супер храни

Това са храни, които са супер здравословни (те имат много витамини, минерали, антиоксиданти и т.н.), супер хранителни (лесно смилаеми или имат висока хранителна стойност).

Суперхраните са екологични, произведени без химическа обработка, не съдържат консерванти, ГМО.

Откритието на супер храни принадлежи на известния експерт по здравословен начин на живот Дейвид Улф. Именно той пръв привлече вниманието на човечеството към полезните свойства на спирулина, акай, какаови зърна и годжи бери.

Тъй като Улф се консултира с много холивудски звезди, идеите му за магическите свойства на суперхраните бързо набират популярност, първо сред знаменитостите, а след това се появяват и сред техните последователи.

На фона на храна, пълна с трансмазнини, антибиотици и оцветители, здравословната храна започва да се приема с невиждан ентусиазъм. Постепенно храната със суперсили става оценена от всички, които се стремят да поддържат здравословен начин на живот и следят храненето.

В началото на 2000-те модата на суперхраните обхвана Европа, производителите на храни бяха разделени на тези, които завладяват пазара, като поставят тази дума върху опаковката, и такива, които са безнадеждно остарели. Европейският съюз трябваше законово да забрани използването на думата „суперхрана“, ако ползите за здравето от продукта не са доказани.

Характеристики на супер храните

Суперхраните имат висока концентрация на хранителни вещества с минимум калории. Въпреки това, яденето само на суперхрани няма да ви направи по-млади, по-здрави, по-активни или по-слаби.

Супер храна не е магическо хапче, а здравословно допълнение към здравословния начин на живот. Енергията, бодростта и отличното здраве определено ще дойдат, но само в комбинация с балансирана диета, спорт и отхвърляне на лошите навици.

Моля, имайте предвид, че най-модерната супер храна има екзотични корени. Няма абсолютно никакви гаранции, че ние, у нас ще усвои годжи бери със същата лекота като жител на Тибет. Всяка необичайна добавка трябва да се въвежда в диетата постепенно, като се вслушват в реакциите на тялото.

Кои супер храни познаваме?

Плодовете и корените от Централна Америка, Азия, Тибет и Индия се считат за хитове на здравословната храна.

  • Чиа семена

Богати на омега-3 растителен произход (полинаситени течноразтворими киселини), а също така имат много антиоксиданти, витамини и минерали. С такъв полезен състав семената имат много висока хранителна стойност. Не е изненадващо, че ацтекските воини редовно ги ядат. Това е прекрасна супер храна.

  • Годжи Бери

Вероятно няма да намерите други такива питателни плодове. Годжи съдържа много, много, много високо количество протеин! Малка шепа горски плодове е достатъчна, за да задоволи дори брутален глад, 100 г съдържат повече от 300 kcal. Високите хранителни свойства, съчетани с голямо количество антиоксиданти и витамини, правят годжи бери отличен борец за отслабване. Още една прекрасна супер храна.

  • Киноа

Някога тази псевдозърнена реколта от долината на Конго е предизвиквала пренебрежение сред белите заселници. Не толкова отдавна се оказало, че безполезният плевел е безценен източник на растителен протеин! Киноата е безумно популярна сред всеки, който мечтае за стройна фигура, поради способността си да се усвоява напълно от тялото. Важно е да се отбележи, че киноата е без глутен! Отново прекрасна супер храна.

  • Спирулина

Това е една от любимите добавки на веганите, които ценят спирулината заради нейния протеин.

В допълнение, синьо-зелените водорасли съдържат Омега-3 и склад от витамини, особено В12. Спирулина е супер храна, която често се използва в програмите за детоксикация заради способността й да неутрализира свободните радикали.

  • Какаови зърна

Влияят благоприятно на сърдечно-съдовата система, стимулират кръвообращението. Редовната консумация на тази супер храна зарежда човек с енергия, подобрява настроението и повишава работоспособността.

  • Перуанска мака

Има комплексно противовъзпалително, антиоксидантно, тонизиращо действие.Тя е супер храна с мощен природен афродизиак, често използван за повишаване на потентността при мъжете и нормализиране на хормоналните нива при жените.

  • Акай плодове

Основното свойство на тази супер храна е подмладяващият им ефект.

Рекордното количество антиоксиданти, витамини и фибри ги прави истински „плодове на младостта“. Те също така помагат за контролиране на апетита.

Коментарите са изключени.