Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

С какво се занимава неврохирургията?

неврохирургия

Неврохирургия –  не може да се каже, че е древен занаят. Има много причини за това: висшата нервна дейност е описана подробно сравнително наскоро. Разбира се, краниотомията несъмнено може да се нарече първата неврохирургична операция, но елиминирането на паралитични нозологии, мозъчни кръвоизливи и исхемии на различни части на нервната система и още повече зашиването на нервните окончания са открити през последните 300-400 години. Следователно хората страдаха дълго време, но в същото време самите те не разбираха защо. Сега всичко се промени: серия от високи технологии, които Ви позволяват да видите това, което е невидимо за човешкото око на пръв поглед, куп методи за лечение на определени патологии и накрая, изобилие от инструменти. Колкото и нелепо да звучи, един от основните проблеми на невъзможността за извършване на неврохирургични интервенции беше невъзможността за производство на един или друг инструмент. В момента това е една от най-престижните, най-интересните, най-трудните и най-красивите професии.

Как се става неврохирург?

На първо място човек трябва да бъде психически подготвен, защото неврохурургията като наука е обширна и сложна и всеки нюанс в нея е важен. Първо, необходимо е да завършите медицински университет в рамките на 6 години, след което се очаква стаж по специалността „Обща хирургия“, който ще продължи 3 години, след което е възможно да се запишете в ординатура за получаване на профил „Неврохирургия“, който също ще продължи три години. И след години, след всичко това неврохирургът ще може да практикува.

„Иновативният хирург е поетът на хирургията…“, казва старата гръцка мъдрост. Новостите в света на неврохирургията са ежедневие, тъй като всеки неврохирург иска да донесе възможно най-малко вреда по време на лечението на определено заболяване. Техните регалии и висок статус са плод на упорит и упорит труд, както върху самите тях, така и върху техните знания. Ако изведнъж се сблъскате с факта, че нещо сериозно с централната или периферна нервна система не е наред – вече знаете към кого да се обърнете. Останете с хладен разум и топла душа.

Какво е неврохирургия и каква е темата на нейното изследване?

Неврохирургията (от лат. разрязване на нервите с ръка) е клон на медицината, който се фокусира върху хирургичното лечение на заболявания на нервната система, както централна, така и периферна. Това със сигурност е сложен занаят, който изисква много информация и което е по-важно, неговата актуализация. Неврохирургията е трудна не толкова поради факта на микрооперациите (макар и това), а поради гъвкавостта и строгото наказание за грешки.

Кой се занимава с неврохирургия? Кои са неврохирурзите, какво лекуват и защо точно са аси на хирургията?

Неврохирургът е лекар, който извършва хирургично лечение на нервната система. Колкото и да е странно, техният занаят засяга както съдовата система, така и ендокринната система. Много неврохирургични операции се извършват в комбинация, а не само върху нервни окончания. Примери за неврохирургични заболявания могат да бъдат:

Инкарцерирана/неинкарцерирана херния на гръбначния стълб;

Тумороподобни процеси на нервната система;

Кръвоизлив в кората на главния мозък / менингеалните мембрани и други неща;

Мозъчни аневризми;

Исхемични лезии на главния и гръбначния мозък;

Всяка патология на гръбначния мозък, изискваща хирургическа интервенция;

И така нататък;

Неврихирурзите са асовете в света на медицината, защото наистина нямат място за грешки. По време на операции не е необичайно оперираният да свири на някакъв инструмент. Това е направено не за забавление на хирургическия екип, а за да не допусне хирургът, не дай си Боже, да не направи фатална грешка.

Коментарите са изключени.