Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
13/07/2024

Как да използвате светлината при видеозаснемането

Как да използвате светлината при видеозаснемането?

Как да използвате светлината при видеозаснемането, за да постигнете професионални резултати

Искате ли да създадете изчистено, професионално видео, което да впечатли вашата публика? По-лесно е, отколкото си мислите. Постигането на професионално видеозаснемане свързано повече с вашата техника, отколкото с вашите инструменти, така че не е нужно да губите цяло състояние за скъпо оборудване – шансовете са добри да правите страхотни видеоклипове с каквото и да имате в момента, просто като обърнете внимание на няколко ключови подробности.

 

Използвайте много светлина по време на видеозаснемането

Видеозаснемане на открито

Осветлението прави огромна разлика в качеството на завършено професионално видео, така че го направете един от основните си приоритети по време на заснемане. Ако не използвате достатъчно правилно поставена светлина, вашето видео вероятно ще изглежда аматьорско, дори ако е страхотно във всяко друго отношение.

Слънцето е един от най-добрите източници на светлина за видео. Ако снимате на естествена светлина, направете всичко възможно да снимате сутрин или вечер, когато светлината е по-мека. Обедната светлина, идваща директно отгоре, може да хвърли груби сенки върху вашите обекти, докато сутрешната и вечерната светлина са по-ласкателни. Ако трябва да снимате в средата на деня, опитайте се да го направите в облачен ден или намерете сенчесто място за по-мека светлина.

 

Видеозаснемане на закрито

Ако снимате на закрито, ще трябва да сте по-съзнателни относно типовете светлини, които използвате и къде ги поставяте. Едно нещо, което трябва да избягвате, е горното осветление – то може да хвърли неприятни сенки върху лицата на вашите обекти. Прозорците са добър източник на естествена светлина. Можете също така да използвате голяма лампа или две, за да хвърлите вида светлина, който искате. Преди да настроите своите източници на светлина, помислете за ефекта, който искате да създадете в завършеното видео.

 

Използването на сенки при видеозаснемане

Използването на много сенки изглежда драматично и може да бъде разсейващо в професионални видеоклипове, където драмата не е очакваният ефект. Използването на малко или никаква сянка създава по-отворена и ясна атмосфера, която обикновено е по-добра за бизнес и маркетингови видеоклипове. Ако искате да използвате плоска светлина във вашето видео, балансирайте два източника на светлина от двете страни на камерата. Можете да ги поставите или зад камерата, или точно пред нея.

 

Колкото по-професионално изглеждат вашите видеоклипове, толкова повече вашата марка ще има дивиденти от тях. И докато правенето на професионално изглеждащи видеоклипове наистина изисква известна практика и ноу-хау, това не е магия или нещо, което трябва да изучавате с години. Можете драстично да подобрите качеството на следващия си видеоклип само като приложите основните техники за видеозаснемане.

Коментарите са изключени.