Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
22/04/2024

NAD+ функции и поддръжка на тялото

NAD+

Епигенетични и посттранслационни модификации на NAD+

Тялото естествено произвежда NAD+, но с напредването на възрастта общите нива на този важен коензим намаляват и водят до развитие на свързани с възрастта заболявания. Поради дефицита на NAD+ се затрудняват процесите на превръщане на храната в клетъчна енергия и възстановяване на увредената ДНК. На имунната система липсва енергия, за да отговори на заплахите от токсини, свободни радикали и стресори. Има хормонална недостатъчност, възниква мозъчна мъгла, а слабостта и умората стават хронични. Тялото остарява.

Сиртуините са семейство от седем протеина, всеки от които играе роля в здравето на клетките. Сиртуините могат да функционират само в присъствието на NAD+ (никотинамид аденин динуклеотид), коензим, присъстващ във всички живи клетки. NAD+ е жизненоважен за клетъчния метаболизъм и стотици други биологични процеси.

Ако сиртуините са главният изпълнителен директор, тогава NAD+ са парите, които плащат заплатата на изпълнителния директор и служителите на организацията, докато всички останали разходи се държат под контрол. Точно както една компания не може да съществува без пари, тялото не може да функционира без NAD+. С възрастта обаче нивото на NAD + намалява, което също ограничава функционирането на сиртуините.

Сиртуините са протеини. Какво означава това?

Сиртуините са семейство протеини. Казано на лаик, протеинът е хранително вещество, намиращо се в боб, месо, протеинови прахове и т.н., но в този случай говорим за молекули, наречени протеини, които изпълняват различни функции в клетките на нашето тяло. Представете си, че протеините са различни отдели на организацията, всеки от които е ангажиран със своята специфична функция, но в същото време координира действията си с други отдели.

Например, всеки знае протеина хемоглобин, който принадлежи към семейството протеини, наречени глобини; той е отговорен за транспортирането на кислород в кръвта. Миоглобинът е обратното на хемоглобина и заедно те образуват семейството на глобините.

В нашето тяло има около 60 000 протеинови семейства, тоест много различни отдели. Сиртуините са само едно такова семейство. Но ако хемоглобинът принадлежи към семейство от два протеина, тогава има седем от тях в семейството на сиртуин.

Коментарите са изключени.