Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

За какво ни помага глутатиона?

За какво ни помага глутатион?

Увеличава мобилността при хора с периферно артериално заболяване

Болестта на периферните артерии възниква, когато периферните артерии се запушат от плака. Най-често това се случва в краката. Едно проучване съобщава, че глутатионът подобрява кръвообращението, увеличавайки способността на участниците в проучването да ходят без болка на по-дълги разстояния. Участниците, получаващи глутатион, а не плацебо с физиологичен разтвор, са получавали интравенозни инфузии два пъти дневно в продължение на пет дни и след това са анализирани за подвижност.

 

Намалява симптомите на болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон засяга централната нервна система и се определя от симптоми като треперене. В момента няма лечение. Едно по-старо проучване документира положителните ефекти на интравенозния глутатион върху симптоми като треперене и скованост. Въпреки че са необходими повече изследвания, този доклад показва, че глутатионът може да помогне за намаляване на симптомите, подобрявайки качеството на живот при хората с това заболяване.

 

Може да помогне в борбата срещу автоимунни заболявания

Хроничното възпаление, причинено от автоимунни заболявания, може да увеличи оксидативния стрес. Тези заболявания включват ревматоиден артрит, целиакия и лупус. Според едно проучване, глутатионът помага за намаляване на оксидативния стрес чрез стимулиране или намаляване на имунологичния отговор на тялото. Автоимунните заболявания атакуват митохондриите в специфични клетки. Глутатионът работи за защита на клетъчните митохондрии чрез елиминиране на свободните радикали.

 

Може да намали оксидативното увреждане при деца с аутизъм

Няколко проучвания, включително клинично изпитване, докладвано в Medical Science Monitor, показват, че децата с аутизъм имат по-високи нива на оксидативно увреждане и по-ниски нива на глутатион в мозъка си. Тази повишена чувствителност към неврологични увреждания при деца с аутизъм от вещества като живак.

Осемседмичното клинично изпитване върху деца на възраст от 3 до 13 години използва орално или трансдермално приложение на глутатион. Промените в симптомите на аутизъм не са оценени като част от проучването, но децата и в двете групи показват подобрение в нивата на цистеин, плазмен сулфат и глутатион в цяла кръв.

 

Може да намали въздействието на неконтролиран диабет

Дългосрочната висока кръвна захар е свързана с намалени количества глутатион. Това може да доведе до оксидативен стрес и увреждане на тъканите. Едно проучване установи, че хранителните добавки с цистеин и глицин повишават нивата на глутатион. Той също така намалява оксидативния стрес и увреждане при хора с неконтролиран диабет, въпреки високите нива на захар. Участниците в проучването са били поставени на 0,81 милимола на килограм (mmol/kg) цистеин и 1,33 mmol/kg глицин дневно в продължение на две седмици.

 

Може да намали симптомите на респираторни заболявания

N-ацетилцистеинът е лекарство, използвано за лечение на състояния като астма и кистозна фиброза. Като инхалатор помага за разреждане на слузта и я прави по-малко пастообразна. Освен това намалява възпалението. N-ацетилцистеинът е страничен продукт на глутатиона.

 

Глутатионът се намира в някои храни, въпреки че готвенето и пастьоризацията значително намаляват нивата му. Най-високите му концентрации са в:

  • сурово или много рядко месо
  • непастьоризирано мляко и други непастьоризирани млечни продукти
  • прясно набрани плодове и зеленчуци, като авокадо и аспержи.

 

 

Коментарите са изключени.