Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Може ли да има хипервитаминоза / предозиране с витамин D

витамин Д

Що се отнася до хипервитаминозата, тя обикновено се проявява като хиповитаминоза, но с утроени симптоми: постоянни конвулсии и нервна възбудимост. Хроничното предозиране на витамин Д може също да доведе до калцификация на бъбреците и тези органи, които не се нуждаят от калцификация.

По-специално, атеросклеротичните процеси се засилват, тъй като докато атеросклеротичната плака лежи в съда, тя все още е подвижна. При постоянен излишък от витамин D, калций се отлага в тази плака, съдът става не толкова еластичен и подвижен, колкото би могъл да бъде. Това може да доведе до инсулт и инфаркт в бъдеще.

Ето защо не трябва да се самолекувате, приемането на витамини трябва да бъде предписано от лекар.

10 факта за витамин Д

  1. Витамин D3 се синтезира в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Витамин D2 идва само от външна храна.
  2. Има много витамин D в млякото, маслото, черния дроб (говеждо, свинско, птиче), яйцата (жълтък) и рибата (рибено масло, херинга, сьомга, скумрия), гъби – лисички. Максимум в черен дроб на треска, риба тон и рибено масло.
  3. Калциферолът е мастноразтворим, подобно на другите мастноразтворими витамини, има тенденция да се натрупва в мастната тъкан. Следователно получаването на хипервитаминоза или предозиране е доста лесно, особено за деца.
  4. Витамин D е отговорен за регулирането на калция и фосфора в организма. Наличието му е много важно за функционирането на имунната система и сърдечно-съдовата система. Намаляването на количеството на фосфор и калций в организма води до промяна в минерализацията на костите.
  5. Нивото на витамин D в тялото на възрастен е от 0,3 до 1 mcg / ден.
  6. Усвояването на витамин D се влияе неблагоприятно от заболявания на червата и черния дроб, дисфункция на жлъчния мехур и при хора, които се хранят с вегетарианска диета и консумират ниски количества мазнини.
  7. С възрастта способността за превръщане на провитамините във витамин D намалява, тъй като съдържанието на 7-дехидрохолестерол в кожата намалява.
  8. Синтезът на витамин D в кожата се влияе от промишленото замърсяване на въздуха: промишлените емисии и прахът не преминават спектъра на UV лъчите, които потенцират синтеза на витамин D.
  9. Витамин D и неговите аналози са от голямо значение за лечението на псориазис.
  10. Нови доказателства и изследвания показват, че дефицитът на витамин D е свързан с повишен риск от развитие на алергии при деца и юноши.

Коментарите са изключени.