Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/06/2024

Израствайки като шампиони: Уроци по шах за деца с любов към играта

Израствайки като шампиони: Уроци по шах за деца с любов към играта

Защо да запише детето на уроци по шах?

Има много причини да научите децата си как да играят шах. Прекарването на време заедно по общи интереси може да засили връзката ви един с друг, да подпомогне личностното израстване и самочувствие на вашето дете и дори да повиши неговите STEM умения. Важното е, че може да бъде и много забавно!

Разбира се, колко сериозно приемате ученето и докъде ще стигне шахматното пътуване на вашето дете зависи от много различни фактори. Ако те се стремят да станат най-младите гросмайстори в света, вероятно ще трябва да наемете професионален треньор по шах в даден момент. В повечето ситуации обаче трябва да има много знания, които да споделите с децата си – особено ако тепърва започват.

 

Ето важни съвети как да научите децата си на шах ефективно, докато се забавлявате в процеса.

Преподаване на шах на деца: ръководство стъпка по стъпка

  • Бъди позитивен.
  • Бъди търпелив.
  • Нека да е забавно.
  • Задайте структура.
  • Насърчавайте независимото учене.
  • Използвайте онлайн ресурси.
  • Направете шаха социална дейност.
  • Празнувайте постиженията.

 

1) Останете позитивни.

Научаването на ново умение може да бъде разочароващо. Важно е да сте позитивни и окуражаващи, когато учите децата как да играят шах. Загубата или неразбирането на нещо може да бъде по-скоро възможност за учене, отколкото пречка или разочарование. Напомнете им, че най-великите играчи в света са загубили хиляди игри и похвалете децата си, когато анализират своите игри и открият решения или алтернативни ходове, които биха могли да играят вместо тях.

 

2) Бъдете търпеливи.

Рим не е построен за един ден и децата не са изградени с вродено разбиране за шахматните фигури и как се движат (ако вашето новородено инстинктивно премести коня в L-образна форма, моля, намерете най-близкия клуб по шах и го запишете незабавно ). Децата Ви ще правят грешки. Всяка нова концепция и тактика ще отнеме известно време, за да потъне напълно чрез практика и постепенно разбиране. Не се опитвайте да прибързвате с няколко концепции наведнъж и се опитайте да се съсредоточите върху едно нещо наведнъж. Вашите деца ще ви благодарят приблизително 25 до 30 години по-късно.

 

3) Нека бъде забавно.

Поддържането на нещата забавни е важно за всички участници. Освен че насърчава децата да обичат шаха, като го свързват със забавления, това е и просто най-добрият начин да задържите вниманието им. За щастие децата обичат игрите и точно това е шахът. Използвайте тяхната невропластичност във ваша полза и ги накарайте да се забавляват колкото е възможно повече, докато учат шах в ранна възраст – информацията е много по-вероятно да остане, което им дава солидна основа за бъдещето. Това също означава, че прекарвате много време един на един заедно, което е нещо, което те ще помнят завинаги.

 

Можете да разгледате уроците, които се предлагат от chess-point.com

Коментарите са изключени.