Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/06/2024

Недостатъци на изолацията от каменна вата

каменна вата

Изолацията от каменна вата има няколко предимства, като отлична производителност по отношение както на топлоизолация, така и на шумоизолация. Освен това е доста издръжлив и устойчив на огън, мухъл, плесен и др.

Единствените недостатъци на Rockwool каменна вата са, че не е биоразградим и може да бъде малко по-скъп от подобни изолационни материали като фибростъкло и целулоза.

Какви са минусите на изолацията от каменна вата

  • Здравословни рискове

Малките парчета и влакна на изолацията от минерална вата могат лесно да бъдат случайно вдишани или погълнати по време на монтажа. Тези каменни влакна също могат да се вградят в кожата, причинявайки обриви, сърбеж и общо дразнене на кожата.

Ако бъдат вдишани, малките влакна от минерална вата могат потенциално да раздразнят алвеолите и да причинят различни белодробни проблеми. Затова е добре да носите ръкавици, очила, противопрахова маска, риза с дълги ръкави и други видове предпазни средства, когато полагате изолация от минерална вата.

  • Цена

Изолацията от минерална вата е по-скъпа от други сравними материали, като целулоза и фибростъкло, отчасти поради своя най-съвременен производствен процес, който използва мощни пещи, камери за предене и други скъпи части от технологията.

В резултат на това минералната вата често може да бъде с до 25 процента по-скъпа от други подобни изолационни материали. Освен това е по-малко достъпна от изолацията от фибростъкло и гамата от налични размери не е толкова изчерпателна.

Допълнително тегло

Изработена от разтопена скала и стоманена шлака, минералната вата е по-плътна от повечето други изолационни материали. Въпреки това, въпреки че тази повишена плътност има своите предимства, тя има и страничния ефект да направи изолацията от минерална вата прекалено тежка.

По-голямото тегло прави минералната вата по-трудна за работа по време на монтаж на таван и покрив. Освен това е необходима повече работна ръка за инсталирането на по-тежкия материал, което прави целия процес по-скъп.

Ако се опитвате да направите инсталация „направи си сам“, допълнителното тегло може също да увеличи риска от инцидент. Освен това, плътният характер на каменната вата прави по-трудно изрязването на вата по размер. За тази цел може да е необходим уникален трион за дърво или назъбен нож.

Това са някои от причините, поради които минералната вата рядко се използва за изолация на тавани.

Коментарите са изключени.