Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Вършат ли работа добавките за гориво

добавките за гориво

Вършат ли работа добавките за гориво

Добавките за гориво могат да обещаят по-добро представяне на автомобила, но няма достатъчно данни, за да се потвърди твърдението. Независимо от това, някои превозни средства вероятно няма да се възползват.

Работят ли добавките?

Може да е трудно да се знае със сигурност, без да разглобявате двигателя си или да проследявате данни във времето.

Повечето автомобилни експерти са съгласни, че правилно поддържаните по-нови автомобили няма да се възползват много от добавките за гориво след продажбата (вида, който добавяте към вашия резервоар за газ). Тези превозни средства може да покажат малки ползи в дълготрайността и ефективността от бензинови помпи с добавки като детергенти. Но по-старите автомобили или автомобили с голям пробег могат да се възползват; просто внимавайте да не прикриете по-голям проблем.

Ако се чудите дали добавките за гориво наистина работят, ето какво трябва да знаете.

Какво представляват добавките за гориво?

Добавките за гориво са химикали, които могат да се добавят към бензина, за да подобрят работата на превозното средство или да помогнат за поддръжката на системите. Те могат да служат за различни цели, включително:

  • Почистващи системи за отстраняване на отлагания.
  • Подобряване на потока на бензин през системите.
  • Смазочни системи за по-добра работа.
  • Спиране на замръзване на газ в резервоари.
  • Запазване на газ за дълги периоди от време.

Най-често срещаният тип, който шофьорите виждат рекламиран, са почистващи препарати, които премахват въглеродните отлагания от горивните инжектори, които изпомпват гориво към цилиндрите на двигателя. Горивото излиза като пръскачка и когато инжекторите се задръстят с отлагания, количеството изпуснато гориво може да бъде засегнато. По-чистите горивни инжектори могат да подобрят горивната ефективност с течение на времето.

Но работят ли добавките?

Ако се чудите дали тези добавки работят, зависи от това кого питате и за коя добавка говорите. Производителите са склонни да държат картите си близо до жилетките си, а независимото тестване на добавките за гориво е оскъдно, тъй като колите трябва да се управляват при постоянни условия, за да се изключат други фактори, влияещи върху работата на двигателя.

Но има няколко независими проучвания, които преценяват дали добавките правят това, което казват. Според тест от 2016 г. показа, че колите, които използват гориво от най-висок клас, имат по-малко въглеродни отлагания върху определени компоненти на двигателя. Това откритие означава, че това специфично гориво наистина поддържа здравето на двигателя и може да помогне на собствениците на автомобили с превантивна поддръжка. Същото проучване установи също, че използването на бензин без добавки от най-висок клас в дългосрочен план може да намали икономията на гориво с до 4% и да увеличи емисиите.

Поръчайте от prospeed.bg

Коментарите са изключени.