Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/06/2024

Неща, които трябва да имате предвид, преди да почистите дивана у дома

пране на диван

Всеки диван е изработен по различен начин. В зависимост от формата, материала, материята и кройката, изискванията за почистване също варират. Няма еднозначен отговор на въпроса „как се прави пране на диван у дома?“

Следвайте този контролен списък преди пране на диван за оптимални резултати:

а. Разберете дивана и неговите нужди

Диваните се предлагат в голямо разнообразие от материи. За направата на дивана се използват кожа, кадифе, лен, памук, полиестер и различни материи. Някои дивани имат комбинация от два или три материала и всеки материал има своите изисквания. Ето защо е важно първо да идентифицирате тъканите, използвани във вашия диван. Често ще намерите тази информация върху етикети и сметки.

Ако не можете да намерите вида плат на етикета, можете да го снимате и да потърсите онлайн, за да научите за вида на използвания плат.

Някои от най-популярните тъкани за дивани и нуждите от грижа за тях са както следва:

  • Кожа: Почиства се лесно, но не е необходимо да се накисва във вода. Достатъчно е да избършете повърхността с мокра кърпа. Използването на много вода може да го повреди.
  • Кадифе: улавя много мъх и прах и можете да го почиствате с меки препарати.
  • Памук: Това е лесна за поддръжка материя, но често може да се свие при пране. Като предпазна мярка е добре първите няколко пъти да го почистите на химическо чистене.

Докато правите това, също така погледнете дали някои части от дивана могат да се разглобят. Някои кушетки често идват със сменяем калъф, което ги прави изключително лесни за почистване. Затова потърсете и тези допълнителни функции.

Ако планирате да закупите нов диван, разберете вашите нужди и изисквания и се консултирайте с производителя как да почистите диван у дома. Някои тъкани, като кадифе или светли тъкани, може да се нуждаят от повече грижи от други.

Повечето производители предоставят информация за почистването. Трябва да разберете тези инструкции и да ги следвате. Производителят е най-добрият човек, който може да даде съвет относно изискванията на дивана. Следователно инструкциите на производителя са най-надеждният източник на информация, за да разберете как да почистите диван у дома.

  • c. Запознайте се с етикетите за почистване

Все пак някои инструкции на производителя могат да бъдат объркващи за разбиране. Ето кратък речник на това какво означават думите върху етикета на дивана.

W: W означава почистващи препарати на водна основа. Това означава, че можете да почистите тъканта с обикновени, домашни почистващи препарати, като перилен препарат или почистващи препарати за диван.

S: S означава разтворители. Това означава, че трябва да използвате само определен вид химически разтвор за почистване. Тези тъкани трябва да бъдат химическо чистени от професионалисти. В последния раздел на статията обсъдихме как да почистите дивана си на химическо чистене у дома.

W/S: Това означава, че можете да използвате както разтворители, така и почистващи препарати на водна основа за тази тъкан.

Тъканите често споменават и инструкции за гладене върху тях. Тъй като спазването на тези инструкции е жизненоважно, не се противопоставяйте на никоя от тях. Дори една незначителна грешка може напълно да съсипе тъканта и да я направи изтъркана.

  •  Отървете се от праха и мръсотията преди дълбоко почистване на дивана

Преди да разберете как да почистите диван у дома се отървете от първия слой прах и мръсотия.

Коментарите са изключени.