Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/06/2024

Как да изберете качествени и луксозни килими?

луксозни килими

Изисканите луксозни килими в ермитажа и не само

От векове пазирикските килими се съхраняват в руския Ермитаж като свидетелство за тяхното качество. Те са били много търсени през вековете. От описи знаем, че Хенри VIII е притежавал няколкостотин луксозни килими, някои от които са изобразени в многобройните му портрети.

Луксозният килим с добро качество трябва да издържи поколения и трябва да се разглежда като инвестиция за бъдещето, вместо като елемент „използвай и изхвърляй“. Има голям избор по отношение на цена, качество и материал. Сега въпросът е как се определя качеството на един килим?

Ето няколко насоки, които да ви помогнат:

1.Ръчно изработени или машинно направени: Техники за висококачествени луксозни килими

Преди да преминем към завързването на възли и т.н., важно е да определите дали един килим е ръчно завързан (всеки възел е вързан на ръка върху основата), тъфтинг (направен чрез залепване на влакното към основа с помощта на машина) или машинно направен (зашити на механичен стан).

Цената и възрастта за 3-те се различават значително, като ръчно плетените са най-скъпите и обикновено издържат най-дълго.

2.Брой възли и плътност: Определяне на качеството чрез структура и материали

Колкото повече възли има един килим, толкова по-качествен е той. Това е особено вярно за копринени килими, където самото влакно е толкова фино, че по-високото завързване е наистина доказателство за качеството. Това също ще бъде ясно видимо в шаблона, който трябва да е много остър.

В рамките на този сегмент има копринени килими с памучен влакно и копринени килими с копринен влакно. Последният е най-добрият и ще се предлага с някои от по-високите възли в категорията на ръчно изработените килими.

При всички вълнени килими възелът е от значение, но не е единственият фактор, определящ качеството. Възлите определят плътността и издръжливостта; но по-добро завързване е възможно само ако се използва висококачествена суровина.

Използването на фина вълна ще доведе до много по-издръжлив и дълготраен килим, тъй като е направен от плътно изтъкани здрави нишки. Той може да издържи на пешеходен трафик и да понесе минимално износване, особено в сравнение с други категории килими.

Трябва също да проверите купчината на килима, като размърдате пръста си върху него. По-плътен, толкова по-добре, тъй като няма да се изтрие лесно.

3.Възрастова класификация: Историята и уникалността на античните и съвременните луксозни килими

Повечето луксозни килими и килими могат да бъдат класифицирани според това как са изтъкани – ръчно или на малък стан, произведени от скитащо племе, част от домашна промишленост в село или създадени от професионалист или работилница.

  • Антични: Античните килими могат да бъдат класифицирани като над 80-годишни, изтъкани в градове, малки или села. Дизайнът на тези килими показва различни истории и традиции. Качеството тук е много различно в зависимост от използваните суровини и растителни багрила. Градските килими са били по-често изтъкани за благородство или по поръчка и са имали много по-висока стойност.
  • Модерен: Килимите от съвремието са били изтъкани в уредена среда, становете обикновено са били издигнати в дома и килимите са били изтъкани с начертан дизайн.

4.Натурални багрила и техники за боядисване: Как да разпознаете аутентичността на цветовете

Около 1860 г. са въведени синтетичните багрила. Така че много колекционери не предпочитат да имат килими, тъкани след тази дата, защото цветовете и детайлите на естествените багрила може да не присъстват.

Възможно е да разберете дали килимът е боядисан естествено по промените в цвета в определени цветообразуващи видими ленти, наречени ожулвания. Причината за това е, че всяка партида цветна тъкан има различно ниво на наситеност.

5.Реставрация и обновление: Как да оцените състоянието на античните килими

Античните килими изискват грижа и внимание, както всяко произведение на изкуството.

Килимите, които са обновени по висок стандарт, могат да изглеждат и да се представят по-добре, но се уверете, че не са прекалено реставрирани. Един добре поддържан античен килим обаче може да издържи още няколко години.

Разгледайте нашата колекция и направете вашия дом оазис на комфорт!

Коментарите са изключени.