Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/06/2024

Плюсове и минуси на имобилайзерите

имобилайзерите

Имобилайзерите: Защо са необходими?

За да обобщим функционалността на имобилайзера, ето няколко предложения относно правилата за използване на имобилайзера.

Производителите на системи за сигурност предупреждават собствениците да не носят ключа на имобилайзера на общ ключодържател, за да не привличат вниманието на натрапници.

Ако ключът е изгубен, системата трябва да бъде напълно препрограмирана. При загуба на втория ключ контролът става напълно невъзможен и се налага помощта на специалисти от автокъщата.

Какво е имобилайзер и как работи?

Как работи и защо е необходимо. Имобилайзерът е електронно устройство, което предотвратява неоторизирано използване на превозно средство. Името на имобилайзера в превод от английски означава „имобилайзер“. Това устройство против кражба отваря електрическите вериги и прави невъзможно стартирането на двигателя от лица, които нямат контролен ключ.

Принципът на действие на имобилайзера е да деактивира ключови управляващи вериги или компоненти на автомобила. Това се случва, когато устройството не може да разпознае уникалния контролен ключ. В този случай електрониката спира подаването на гориво, изключва захранването на електронния блок за управление на двигателя, прекъсва искровата верига и блокира електронното управление на автоматичната скоростна кутия.

Според схемата на превключване устройствата са разделени на два типа: имобилайзерът незабавно блокира двигателя и не позволява стартирането му; Без специален ключ колата спира след известно време след запалване.

Вторият вариант е по-ефективен: той е в състояние да предотврати грабеж и обездвижва колата, след като нападателят се отдалечи от местопрестъплението до многолюдно място. В този случай той ще изостави колата на пътя, вместо да губи време, опитвайки се да заобиколи системата за сигурност.

Предимството на имобилайзера е, че не се забелязва наличието и активирането му. Не плаши крадците, но неочаквано ги възпрепятства да крадат. Някои модели симулират неизправности при запалване или горивна помпа, което ги прави трудни за откриване.

В съвременните автомобили, чиито електрически системи се управляват чрез CAN шина, имобилайзерът не прекъсва веригата, а създава смущения. Това пречи на преминаването на контролни сигнали от бордовия компютър.

Имобилайзерът, изпращащ смущения към CAN шината, е по-труден за откриване. Но контактните устройства, които прекъсват електрическите вериги, продължават да изпълняват функциите си дори след изключване или активиране: колата стартира само с работещ имобилайзер.

Коментарите са изключени.