Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
17/06/2024

Прясното мляко с полза в диетите ни

прясното мляко

Още за прясното мляко и ползите от консумацията му

Мастните киселини със средна верига също се усвояват лесно от хора, които имат възпалителни или други чревни проблеми. Те се добавят и към формулата за изкуствено хранене на деца. Това е много ценен компонент от биологична гледна точка.

В допълнение, млечната мазнина съдържа така наречените липоиди. Вещества, подобни на мазнини, които спомагат за подобряване на метаболизма на мазнините в човешкото тяло. На първо място, това са лецитини, емулгатори на мазнини – те се съдържат в черупките на млечните мастни топчета.

Лецитините не само участват в метаболизма на мазнините, но и са предшественици на компонентите на миелиновите обвивки на нервните стволове, т.е. те са включени в състава на нервната тъкан. И се смята, че лецитините допринасят за нормалното функциониране на нервната система. Когато маслото се разбива и мембраните на мастните топчета се разграждат, лецитинът преминава в мътеницата.

Нямаме много продукти от мътеница. Но това е нещо, което трябва да се разгледа, особено след като мътеницата не е толкова калорична, колкото пълномаслените млечни продукти.

Млечни продукти: Източник на витамин D и здравословни мазнини

Прясното мляко също така съдържа липиден фактор като ергостерол, едно от мастноподобните вещества, които участват в метаболизма на холестерола. Той насърчава нормалното елиминиране на холестерола от тялото и освен това е предшественик на витамин D. Така че консумацията на мляко с присъщото му съдържание на мазнини е много полезно.

Но ако човек е принуден по различни причини, включително затлъстяване или други заболявания, свързани с нарушения на липидния метаболизъм, да ограничи консумацията на мазнини, моля, на потребителския пазар има много нискомаслени млечни продукти.

Освен това считам за вредни атаките срещу продукти, в които мастната част на млякото е напълно или частично заменена със заместител на млечна мазнина на базата на растителни масла.

Тъй като заместителят на млечната мазнина не е просто някакъв вид растително масло с неизвестен произход, а продукт, който е специално произведен. Като се вземе предвид необходимостта от попълване на определени микроелементи в млякото, тоест обогатен е с витамини, минерални елементи и полиненаситени мастни киселини.

Така че има смисъл възрастните хора и хората със затлъстяване да избират точно такива продукти.

Коментарите са изключени.