Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
13/07/2024

История на розата и масло от българска роза

масло от българска роза

История на розата и масло от българска роза. И все пак се питаме, защо розата се нарича Царица на цветята?

Едва ли само защото е най-уханното и красиво цвете по нашите земи. Факт е, че изобилието от розови листенца, които трудолюбивите градинари събират от много ранна сутрин за производство на маслото от българска роза, е напълно в състояние да осигури на някого безгрижен живот.

Едно време е било така, защо да не е така и сега?

История на масло от българска роза

Първите сведения за розите датират от древността. Когато древногръцкият летописец Херодот отбелязва, че най-уханните рози растат по тракийските земи. За маслодайната роза става дума отново през 13 век. Когато в резултат на Осмия кръстоносен поход, организиран от френския крал Луи IX, един от участниците донася със себе си розови семена от сирийския град Дамаск. За да ги отглежда в неговата родина. Откъдето идва и научното наименование на растението – дамаска роза.

По-късно, още през 18 век, османските турци го пренасят по българските земи – в Подбалкана (южните склонове на Стара планина), където са налице най-благоприятните условия за отглеждане на прекрасното цвете. От което се извлича българското розово масло. Благодарение на което маслото от българска роза заема толкова значимо място в бита и икономиката на местното население. Че самият район получава името – Розовата долина или Долината на розите.

Най-значителен подем в отглеждането на българската роза и добиването на маслото от българска роза от тях се отбелязва през 19 век, когато търговията с розово масло се превръща в семеен бизнес, осигуряващ прехраната на близо 200 000 българи. Причината за такова рязко развитие на този бизнес беше високата цена, предлагана за крайния продукт на външните пазари. Тогава се появяват и първите търговци на българско розово масло, които откриват свои офиси в големи за времето си търговски центрове като Одрин, Константинопол, Виена, дори Лондон и Ню Йорк. Цената на българското розово масло тогава е била съпоставима с цената на златото, което е позволило на някои българи, като братята Христо и Николай Пулиеви от град Карлово например, да натрупат много сериозни богатства. Повече за масло от българска роза вижте тук

Коментарите са изключени.